עופות דורסים הם
עופות טורפים הלוכדים את טרפם בעזרת רגליהם ו
מכרסמים בבשרו בעזרת מקורם החד. עופות דורסים מתחלקים לשתיים: סדרת דורסי הלילה וסדרת דורסי היום. בסדרת דורסי הלילה ישנם שתי משפחות:
תנשמתיים ו
ינשופיים. בסדרת דורסי היום ישנם שלוש משפחות:
נציים,
בזיים, לבלריים, שלכיים וקונדוריים. קיים דמיון בין מיני דורסי היום למיני דורסי הלילה - ממאפייני תזונה דומים. אולם, במובנים רבים אחרים קיים שוני רב במראה, מבנה ותפקוד גופם.
על פי רוב, קיימת בעיית הידלדלות אוכלוסיות של עופות דורסים בישראל ובעולם כולו. כצד המונע התכלותם, עופות דורסים הוכרזו בארצנו,כמו גם במדינות רבות נוספות,, כעופות מוגנים. לרוב יהיו אלו הרעלות חוזרות ונשנות שמבוצעות כלפי מזיקים בחקלאות. כתוצאה מהרעלת המזיקים מורעלים גם העופות הדורסים באכלם את אותם מזיקים. בנוסף, עופות אלו נפגעו עקב הרס בתי גידול ושינויים בולטים במארג המזון שבסביבתם.
דורסי יום הם עופות הפעילים בעיקר בשעות היום. הם מכונים גם בשם "בזאים". חלקם הקטן ניזון מפגרים (כדוגמת
נשר מקראי) ומרביתם ניזונים מצייד של טרף חי (כדוגמת
בז מצוי). גופם של דורסי היום חזק ומוצק. חוש הראייה שלהם הוא מהמפותחים ביותר בטבע. חוש ראייה חד זה מאפשר להם לראות טרף זעיר ממרחק רב. גודלם משתנה ממיני הבזים הקטנים ועד העוזנייה שחורה שמשקלה יכול להגיע ל 14 ק"ג.
דורסי היום מקננים בנקיקי סלעים, במערות ובעצים. זמן הדגירה שלהם נע בין חודש-לחודשיים. התפתחות הגוזלים איטית וההורים מטפלים בהם בין חודש לשלושה-חודשים. בשבועות הראשונים הזכר מספק לגוזלים מזון והנקבה מספקת חסותה בקן. לאחר שהגוזלים לא זקוקים עוד לחימום הנקבה, מצטרפת גם היא למאמץ הבאת המזון לקן.
לדורסי היום ישנה חשיבות קריטית באיזון האקולוגי בארץ ישראל ובעולם כולו. הם טורפים את בעלי החיים הזקנים, החולים והמתים- בכך מבטיחים קיום של אוכלוסיות
בעלי חיים צעירות ובריאות. בנוסף, העופות הדורסים מסייעים לחקלאים בכך שהם מדללים את אוכלוסיות מזיקי השדות (מכרסמים,
ארנביים, חוגלות ו
ציפורי שיר).
דורסי הלילה הם עופות שפעילות הצייד שלהם מתבצעת בעיקר בשעות החשכה. הם מכונים גם "ינשופאים". רגליהם של דורסי הלילה חזקות במיוחד. בקצות אצבעותיהם טפרים גדולים וחדים. דבר שמאפיין את דורסי הלילה הוא עיניהם הגדולות במיוחד וראש גדול ביחס לגופם. חוש ראייתם הוא המפותח במיוחד. מעניין לראות שעינהם של דורסי הלילה ממוקמות בקדמת ראשם (שלא כמרבית ה
ציפורים), מה שמאפשר להם לראות בראייה תלת-מימדית. שדה הראיה שלהם צר ואין לגלגל העיניים שלהם חופש תנועה. בכדי להסתכל למקום אחר עליהם לסובב את ראשם. לאחר שנים של אבולוציה ראשם יכול להסתובב סיבוב מרשים של עד 270 מעלות.
לדורסי הלילה יש חוש שמיעה מפותח. הרבה יותר משל יתר העופות. דבר שמאפשר להם לשמוע בצלילות בלילה השקט כמעט כל התרחשות. חוש שמיעתם המפותח מאפשר להם לאתר את טרפם גם מבלי לראותו. דורסי הלילה מסוגלים לשמוע קולות רבים שאוזן אנושית אינה מסוגלת לשמוע. הם רגישים לקולות שתדירותם גבוהה (למשל קולות של מכרסמים). גם מעופם שקט במיוחד. דבר המאפשר להם להפתיע את טרפם. גם חוש המישוש של דורסי הלילה מפותח ביותר. הם נעזרים בחוש זה ובעת אכילת הטרף, דבר הנעשה לעתים כאשר עיניהם עצומות.
דורסי הלילה ניזונים בעיקר מצייד של טרף חי. עיכול הטרף הוא מהיר. בעוד שאת עצמותיו, שערותיו או נוצותיו הם פולטים.
דורסי הלילה מקננים בנקרות סלעים, במערות ובעצים. בזמן הדגירה על הביצים הזכר דואג לספק לקן מזון. הגוזלים בוקעים עיוורים ומ
כוסים בפלומה דקה, ושני ההורים דואגים להם לאוכל כבר מבקיעתם.