דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > דגים > אנטומיה של דגים > פה

פה

פה הוא דוגמא נהדרת לצורה שבה יש בטבע התאמת מבנה לתפקוד. ישנם שלושה סוגי "פיות": פה תחתי, פה מרכזי ופה עילי. בהתאם לסוג הפה של הדגים ניתן לדעת המון על הרגלי החיים של הדגים.

פה תחתי

דגים עם פה תחתי הם דגי נקאי בעיקר. דגים אלה ניזונים מאצות או משיירי מזון ששקעו לקרקעית. משכנם של דגים אלה לעיתים קרובות הוא בנהרות בעלי זרימה חזקה. פה תחתי מסייע לדגים אלה להצמד אל עצמים בנהר (אבנים, צמחיה וכו'...) תוך כדי יניקה וכך להמנע מהיסחפות עם הזרם.

כמו כן נבחין לעיתים שמבנה הפה שלהם מעניק להם יכולת לפשפש בקרקעית ולמצוא מזון ששקע וכוסה בשכבות מהקרקעית.

דוגמא טובה לדג עם פה תחתי היא דג הקורידורס. דגים אלה תרים במשך כל היום אחר מזון ששקע אל הקרקעית, לכן חשיבותם רבה באקווריום.

Thumbnail image for images/פה/אנציטרוס.jpg
Thumbnail image for images/פה/קורידורס.jpg
Thumbnail image for images/פה/בוטיה-פקיסטני.jpg
אנציטרוס אלבינו קורידורס אלבינו בוטיה פקיסטני

פה מרכזי

פה מרכזי שייך לדגים אשר מחייתם היא באמצע גובה המים (לא בפני המים ולא בקרקעית). דגים אלה ניזונים ממגוון רחב של מזונות. באקווריום נבחין כי הדגים הללו מעדיפים להמתין שהמזון ישקע מעט ואז מזנקים עליו.

דוגמא לדגים עם פה מרכזי היא דגי הדיסקוס, איך לא. בפעם הבאה כשתאכילו את דגי הדיסקוס, תיווכחו לראות שהם מתקשים לאכול מפני המים ומעדיפים לתפוס אוכל שכבר שקע. מסיבה זו מאכילים את דגי הדיסקוס במזון שוקע ולא במזון צף.

Thumbnail image for images/פה/נאון.jpg
Thumbnail image for images/פה/דיסקוס.jpg
Thumbnail image for images/פה/רוזי-ברב.jpg
טטרה נאון דיסקוס רוזי ברב

פה עילי

דגים אלה ניזונים ממזון על פני המים. לכן, הפה שלהם ממוקם בחלקו העליון של הגוף. לרוב, דגים אלה ניזונים מחרקים על פני המים.

דוגמא נהדרת לדגים עם פה עילי הם דגי הגמבוזיה. דגים אלה ידועים משום משיכתם לאכילת זחלי יתושים (בעת יבוש ביצות החולה נעשה בהם שימוש רב). לדגי הגמבוזיה יש פה עליון המאפשר להם לצוד ביעילות את זחלי היתושים.

Thumbnail image for images/פה/גורמי-כחול.jpg
Thumbnail image for images/פה/זברה-דניו.jpg
Thumbnail image for images/פה/גמבוזיה.jpg
גורמי כחול זברה דניו גמבוזיה

בינים

לא פעם, בעיקר כאשר מדובר בדגי קרקעית, אנו מבחינים במעין שפם  בסביבת הפה. "שפם" זה נקרא בינים. איבר זה מאפשר לדגים אשר מחפשים את מזונם בקרקעית לפשפש ולמצוא את מזונם בצורה יעילה.

דג קרקעית עם בינים
דג קרקעית עם בינים

מספר הבינים משתנה בין זן לזן. ישנם זנים בעלי מספר מועט של בינים לעומת כאלה עם מספר רב. מלבד היות איבר זה איבר חישה, בזכות איבר זה הדגים טועמים  את סביבתם(חוש טעם) וכך יודעים לנווט אל מזונם. בינים הם בעלי חשיבות עליונה עבור אוכלוסית דגי הקרקעית,כיוון שאוכלוסית דגים זו אינה יכולה להסתמך לרוב על חוש ראייה טוב. במהלך חיפוש מזון בקרקעית המים הופכים לעכורים.

אנטומיה של דגים
חזרה אל אנטומיה של דגים
- תגיות: בינים, פה, גורמי, testing, גמבוזיה, אנציטרוס, דגים, דניו, מסנה.הדג, זברה