דנאית הדורה (דנאית תפוח סדום) היא
פרפר גדול ונפוץ בארץ ישראל. פרפר זה שייך למשפחת נימפתיים (בעבר סווגה כחלק ממשפחת דנאיתיים). תפוצתו שייכת לאזורים חמים. הוא נפוץ באפריקה, אוסטרליה ואסיה. דנאית הדורה נפוצה במספר אזורים בארץ ישראל. עיקר תפוצתה בארץ מתרכזת בעמק הירדן ובקעת הירדן.
דנאית הדורה היא פרפר גדול וצבעוני. ללא ספק אחד מהפרפרים היפים ביותר בארצנו. אורך מוטת כנפיו כאשר הם פרוסות לרווחה מגיע לכדי 8 ס"מ. צבע גופו הוא שחור בעל נקודות לבנות רבות. צבע כנפיו הוא כתום, צהוב, חום שחור ולבן. לדנאית הדורה 2 זוגות רגלים. רגליהם הדקיקות צבעות בשחור. בקדמת גופם מצויים 2 מחושים שחורים.
במין דנאית הדורה ישנה דו צורתיות זוויגית אשר מסייעת לנו להבדיל בין הזכרים לנקבות. הנקבות מזוהות על ידי 3 נקודות שחורות בתחתית הכנפיים. אצל הזכרים מתווספים ל-3 נקודות הללו, נקודה אחד נוספת גדולה בצבע שחור. כתם זה הוא למעשה אזור ובו בלוטה, ייחודית לזכרים, אשר דרכה הם מפרישים פרומון.
התפתחותה הפיזית של דנאית הדורה מתחלקת ל-4 שלבים. השלב הראשון בהתפתחות דנאית הדורה - ביצה. צבע הביצה הוא ירקרק. גודלה כ-1.3 מ"מ. על הביצה חריצים רבים לכל אורכה.
השלב השני בהתפתחות דנאית הדורה - זחל. הזחל בוקע לאחר יומיים בהם הוא נמצא בתוך הביצה. גדול הזחל ביומו הראשון הוא כ-2 מ"מ. ארוחתו הראשונה של הזחל היא הביצה ממנו הוא בקע. בימיו הראשונים עוטים שערות רבות את גוף הזחל. לאחר מספר התנשלויות עורו, השערות מתמעטות. צבעו של הזחל משתנה בחלוף הזמן.
השלב השלישי בהתפתחות זחל דנאית הדורה - גולם. שלב מגיע לאחר שזחל הגיע לשיא גודלו. אז, מתמקם הזחל על ענף שנבחר בקפידה וטווה סביבו כורים רבים שצבעם בהיר. גודל הגולם הוא כ-2 ס"מ.
השלב הרביעי והאחרון - הפיכת גולם לפרפר דנאית הדורה יפיפה. לאחר כ-17 ימים בוקע פרפר מהגולם. צבעיו של הפרפר בשלב זה כמעט מושלמים. הוא נדרש למתוח את כנפיו אשר היו מכווצות בזמן ממושך. לאחר מתיחת כנפיו מוזרק חומר אל תוך כנפיו ומקבע את צורתן.
ברוב אזורי ישראל נחשבת דנאית הדורה לפרפר נודד. נדידתה נעשית לרוב ביחידים. אולם, באזור בקעת ים המלח פרפר זה נפוץ בכל חודשי השנה. בישראל פרפר זה קיבל שם נוסף והוא "דנאית תפוח סדום". זאת משום שפרפר זה נוהג לבקר עץ תפוח סדום בקביעות. צמחים נוספים אותם הם מחבבים אלו צמחים ממשפחת אסקלפיים (כדוגמת אסקלפוס).
מעוניינים לצפות בדנאית הדורה בישראל? אתם מוזמנים לאגמון החולה בחודש אוקטובר. מומלץ!