דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > בריכות נוי > פילטרציה בבריכת הנוי

פילטרציה בבריכת הנוי

על מנת לשמור על בריכת נוי אטרקטיבית ויפה כביום בנייתה, יש להשקיע תכנון ומשאבים במערכת הפילטרציה. מערכת זו היא בעצם "חברת הניקיון" של הבריכה שלכם. לולא "חברת ניקיון" זו, הבריכה שלכם עד מהרה תתמלא בשיירי מזון ושאר סוגי הפסולת האורגנית.

ראשי פרקים במאמר זה:
הפסולת האורגנית בבריכה
משאבת מים
הפילטר
מנורת UV

הפסולת האורגנית בבריכה

השפעת פסולת אורגנית זו על הבריכה היא עצומה. מספר שעות לאחר הגעת פסולת אורגנית זו אל הבריכה, "משתלטים" עליה מיני חיידקים ממשפחת המפרקים ומתחילים לפרקה. פסולת זו היינה מצע נהדר לגדילתם ולהתרבותם של החיידקים. לכן, יש לזכור שהשפעת פסולת אורגנית זו על הבריכה היא בשני מובנים עיקריים:

  1. כחלק מתהליך הריקבון של הפסולת האורגנית, נפלט למים  תוצר בשם "אמוניה". הימצאות חומר זה בבריכת הנוי בכמויות גדולות תסכן את דגי הנוי, ותגביר את קצב התפתחות  האצות במים.
    מחזור החנקן בטבע:
    מחזור החנקן בטבע
  2. מערכת החיסון של דגי הנוי המתאימים לבריכה היא חזקה יחסית. אך, כאשר ישנם במים כמויות גבוהות מדי של חיידקים, זהו מתכון בטוח למחלות כמו - נקודות לבנות, ריקבון סנפירים וכו' , ומאידך לתמותת דגי הנוי. וויסות כמויות החיידקים בבריכה, יגביר את עוצמת המערכת החיסונית של הדג.

על מנת להתגבר על התוצאות הללו של הימצאות פסולת אורגנית בבריכה, יש להתקין מערכת שתפקידה יהיה לטהר את המים בכל עת. מערכת זו צריכה להיות מורכבת מ- משאבת מים, מנורת UV ופילטר.
לחץ להרחבה בנוגע מחזור החנקן בבריכת הנוי.

משאבת מים

תפקידה של משאבת המים הוא לשאוב מים מהבריכה ולדחוף אותו אל הפילטר. למשאבת המים השפעה ישירה על קצב הסינון של הפילטר ועל כמות המים אשר ישפכו דרך המפל שלכם. לכן, ככל שקצב הספיקה של המשאבה שלכם יהיה גבוה יותר, כך ידחפו יותר מים אל הפילטר ויותר מים יסוננו.

משאבת המים נמצאת לרוב בתוך קופסא מחוררת אשר מסננת את החלקיקים אותם שואבת המשאבה. מטרת קופסא זו היא למנוע מחלקיקים גדולים מדי להיכנס ולסתום את המשאבה. פעם בחצי שנה עד שנה יש לפתוח את המשאבה ולנקות אותה מחלקיקים גדולים שבכל זאת חדרו אל הקופסא.

בטרם קונים את המשאבה המים הרצויה יש לוודא שהיא אכן מתאימה לצרכים היחודיים של הבריכה שלכם:

  1. התאמה מבחינת גודל הבריכה לעוצמת הספיקה- ככלל, ככל שבריכת הנוי גדולה יותר, כך עוצמת הספיקה הרצוי של המשאבה יהיה גדול יותר. עוצמת הספיקה הרצוייה תשתנה בהתאם לתנאים בבריכתכם (פרמטרים לדוגמא: האם משולבת צמחיה בבריכה? כמה דגים ברצונכם לגדל בבריכה? וכו'..). לרוב, נבחר משאבה אשר עוצמת הספיקה שלה הוא כ-פי 2 מגודל הבריכה.
  2. התאמה ביכולת דחיפת המים לגובה- לעיתים נתכנן בריכה אשר בה אנו מעוניינים ליצור מפל מעניין בנקודות גבוהות או מזרקה. לכן, נצטרך להעריך מראש את הגובה אליו נרצה לדחוף את המים. כל יצרן משאבות מים לבריכות רושם על מוצריו מידע לגבי יכולת דחיפת מים לגובה של המשאבה אותה הוא מייצר.
משאבת מים לבריכת הנוי משאבת מים לבריכת הנוי

למעבר למאמר מורחב בנושא, לחץ על הקישור - משאבת מים.

פילטר

המים שעוברים במשאבת המים, נשלחים לעבר הפילטר. תפקידו של הפילטר הוא סינון המים. סינון זה מורכב משני רבדים:

  1. סינון פיזי:  תפקידו של סינון זה הוא ניקיון המים ממוצקים לא רצויים (לדוגמא, שיירי מזון ועלים רקובים) ,כך שהמים בבריכה יראו צלולים. סינון זה נעשה ע"י מספר סוגים של ספוגים. אנו נבדיל בין הספוגים ע"פ כמות וגודל החורים בהם. ככל שהספוג יהיה בעל חורים קטנים יותר, כך הוא יקלוט אליו חלקיקים קטנים יותר.
    פרלון ספוג לפילטר
  2. סינון ביולוגי: יש לזכור תמיד שניקיון המים לעולם לא יקבע עפ"י מידת צלילותם. כפי שהזכרנו כבר למעלה, כחלק ממחזור החנקן בטבע, ישנם שילוב של מגוון מיני חיידקים אשר תפקידם הוא לשנות את החומר מרעלן אחד לרעלן אחר (פחות רעיל). בסוף תהליך זה, הרעלן שימצא במים נקרא - ניטראט. הצמחים סופחים את הניטראט ומשתמשים בו כמקור הזנה. כך, השלמנו את כל מחזור החנקן. בפילטר ישנו אזור המיועד לגידול מושבות חיידקים  "טובים". באזורים אלה ישנן מדיות ביולוגיות. על מדיות אלו מתפתחות מושבות של מיליארדי חיידקים "טובים" אשר גורמים לתהליך זה להתרחש. זכרו, חשיבותה של המדיה הביולוגית גדולה. יש לבחור מדיות אשר שטח הפנים בהם גדול מהנפח. הסיבה לכך היא שמושבות אלו זקוקות לדופן עליה יתפתחו.
Thumbnail image for images/ביובולס.jpg
Thumbnail image for images/ביו-בולס.jpg

ישנם שני סוגים של פילטרים:
  1. פילטר לחץ- לפילטר זה צינור כניסה ויציאה של מים. המים הנכנסים לפילטר, עוברים דרך מדוריו השונים בעזרת עוצמת המשאבה. בסוף התהליך, מובלים המים אל עבר צינור היציאה ומשם חזרה אל הבריכה. פילטר זה הוא הפילטר המומלץ כשנרצה מפל בבריכה.
    פילטר לחץ
  2. פילטר גרביטציה- פילטר זה עובד בעזרת כוח המשיכה. המים הנכנסים אל פילטר זה יורדים לחלקו התחתון, ע"פ כוח המשיכה. מעצם סיבה זו, אין להניח פילטר זה מתחת לקו המים. לכן, אין לתכנן מפל בבריכה עם פילטר גרביטציה. יתרונו של פילטר זה הוא גודל המיכל שלו ,אשר מכיל מקום להרבה מדורי סינון ולכן הוא מנקה את המים טוב יותר מפילטר לחץ.
    פילטר גרביטציה
טיפ אין לשים את הפילטר בשמש. בימים החמים בשנה, הפילטר מתחמם  מהשמש היוקדת. תהליך חימום זה מואץ על אחד כמה וכמה כאשר צבע הפילטר הוא שחור. חימום הפילטר יתר על המידה, גורם למוות הבקטריות הטובות בפילטר. כך, נפגע תהליך ניקיון המים.

מנורת UV

קרינת ה-UV (על-סגול) היא קרינה אלקטרומגנטית בעלת אורך גל הקצר מהנראה לעין. מנורת ה-UV בבריכה מקרינה אור באורך גל של 380 עד 200 ננומטר. אור זה אחראי על חיסול מיקרואורגניזמים (לדוגמא, חיידקים ואצות) החיים במים וכך להקטין את רמתם. אמצעי זה הינו אמצעי קל, נוח וזמין לחיסול של אצות ממגוון סוגים.

ניתן להשיג מנורה זו בשתי צורות:

  1. מכשיר יעודי נפרד- ניתן להשיג מכשיר יעודי אשר מגיע עם שני חיבורי צינור. חיבור אחד לכניסת המים למערכת, חיבור שני להחזרת המים לבריכה. את מנורת ה-UV יש לחבר לפני החיבור לפילטר.
  2. כחלק מפילטר- כיום נהוג לקנות פילטרים המכילים כבר מנורת UV מובנת (Built-In). היתרונות בפילטר המכיל מנורת UV הם: חסכון בצנרת מיותרת וכך מניעת נזילות, חסכון במקום.
Thumbnail image for images/מנורת-UV.jpg

ההספק מנורת ה-UV הרצוי מושפע מגודל בריכת הנוי בה היא מטפלת ומתנאי הסביבה. לרוב, החישוב הוא לפי 4 וואט לכל קוב מים.

פרק זה אודות מנורת UV לבריכת נוי הוא חלקי. לחץ למעבר למאמר המלא- מנורת UV לבריכות נוי.




אזהרה
אין להתבונן במנורת ה-UV בזמן הפעלתה. מנורה זו פולטת קרינה העלולה לפגוע בראיה.

יש לכם עדיין שאלות שנשארו לא פתורות? מחפשים עזרה מקצועית נוספת?
צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם בכל נושא.

מאמרי הרחבה לנושא זה:
+ מחזור החנקן באקווריום ובבריכת הנוי
+ איקלום דגי נוי
+ הקמת בריכת נוי
- תגיות: פילטר, testing, מחזור, אמוניה, כמה+וואט+לשים+בבריכת+דגים, משאבות מים לבריכות דגים, בטבע, צנרת, פילטרגרביטציה, מחזור,מחזור