דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > אקווריום > דגי נקאי לאקווריום צמחיה

דגי נקאי לאקווריום צמחיה

דגי נקאי הם צוות הניקיון שלנו באקווריום. דגים אלה ניזונים משלושה סוגי מזונות עיקריים: ירוקת (אצות), מזון שלא נאכל ודגים מתים. דגי נקאי שונים אחראים על סוגי נקיון שונים. רק צירוף מושכל של דגי נקאי מסוגים שונים, יתן את הפיתרון המתאים והמלא עבור האקווריום שלך.

ראשי פרקים במאמר זה:
הקדמה
אנציסטרוס
קורידורס
שרימפס - Shrimp
עגלסת הנחלים
פלקוסטומוס
שועל מעופף
אוכל אצות סיאמי
ראש סוס

הקדמה

מלאכת התאמת דגי נקאי באקווריום צמחיה הינה מורכבת יותר מאשר באקווריום מסוגים אחרים. באקווריומים מסוגים שונים, כל שעלינו לעשות הוא להתאים את אוכלוסיית הדגים לסוגי הנקאי בלבד.על דגי הנקאי לא לתקוף ולא להיות מותקפים מצד דגים אחרים.
אקווריום צמחיה מציב שני צרכים נוספים:

  1. על דגי נקאי לא לפגוע בצמחים. הרי לא  נרצה באקווריום נקי מירוקת אבל עם חורים בצמחים...
  2. אקווריום צמחיה מאובזר בתאורה חזקה. תאורה חזקה מזמינה לרוב סוגי אצות שונים שלרוב דגי הנקאי הפשוטים לא מסוגלים לאכול. לכן, עלינו לקחת בחשבון את סוגי האצות השונים בהם אנו עשויים להתקל בהמשך ועל-פיהם להתאים את הנקאים.

האקווריום הוא מערכת כמעט סגורה. באופן יום-יומי אנו מאכילים את הדגים באקווריום. מזון זה הוא חומר אנרגטי, שבמידה ולא יאכל על-ידי שוכני האקווריום, ישקע לקרקעית ויחל בתהליך ריקבון. ריקבון  הוא תהליך שבו נוצרות מושבות של חיידקים על המזון, שזה עתה שקע ומתחילים לנצל אותו לצורך התפתחותם. מלבד הפסולת הכימית  הרעילה אשר מפרישים חיידקים אלה , הם מתרבים לכמויות ענקיות.

התרבות זיהומים באקווריום עשוייה להשפיע על דגי-נוי ולגרום לתחלואה. מכאן נובע היתרון אשר אותו מספקים סוגים מסויימים של דגי נקאי. דגים אלה ניזונים מהמזון ששוקע לקרקעית האקווריום וכך מונעים ממושבות חיידקים להתפתח עליו. הדבר רלוונטי גם לגבי דגים וצמחים מתים.

בהמשך מאמר זה נערוך סקירה קצרה של סוגי הנקאים הנפוצים באקווריום צמחיה ובאקווריומים בכלל. לכל דג המוזכר פה יש את התועלת שניתן להפיק ממנו. אך לפני קנייתו וצירופו לאקווריום, יש לוודא שהוא אכן מתאים לאקווריום (טמפרטורה, גודל אקווריום, אוכלוסיית דגים וכדומה). נמליץ לכם להתייעץ איתנו טרם קניית הרכש החדש.

אנציסטרוס - Ancistrus

אנציסטרוס הינו דג עמיד שמסתדר היטב באקווריום צמחיה. המזון שהוא אוכל מבוסס על מזון צמחי. למרות יכולות ניקוי האצות, בה הם טובים, דגים אלה אינם מזיקים לצמחיה!

לחץ למעבר למאמר המלא - אנציסטרוס.

Thumbnail image for images/דגי_נקאי/אנציטרוס/אנציטרוס.jpg
Thumbnail image for images/דגי_נקאי/אנציטרוס/אנציטרוס_2.jpg

קורידורס - Corydoras

הקורידורסים מחפשים שאריות מזון בקרקעית האקווריום. באזור הפה יש לקורידורסים "שפם" המסייע להם למצוא את המזון שלהם בקרקעית. במשפחת הקורידורסים ישנם מאות מינים של דגים בצבעים ווריאציות שונות.

לחץ למעבר למאמר המלא - קורידורס.

Thumbnail image for images/דגי_נקאי/קורידורס/קורידורס-אלבינו.jpg
Thumbnail image for images/דגי_נקאי/קורידורס/קורידורס.jpg

שרימפס - Shrimp

השרימפסים הינם משפחה אהובה במיוחד. מלבד יופיים הרב, הוספתם לאקווריום תורמת רבות בפירוק: שאריות מזון, דגים מתים ואצות. ישנם שרימפסים בצבעים ובגדלים שונים. בשנים האחרונות, עם הפיכתם לנפוצים, הפכו השרימפסים לחברי קבע באקווריום צמחיה.

שרימפס שרימפס שרימפס

עגלסת הנחלים - Garra Rufa

מדובר בדגים צמחוניים ואוכלי אצות מצוינים, דגי ה"גרה רופה" פעילים מאוד והם מעבירים את רוב שעות היממה בחיפוש אחר אצות ומזון ברחבי האקווריום. עם זאת ,לא מדובר בדגים בררניים במזון והם יאכלו כל מזון אשר יינתן להם, החל מאוכל פשוט לדגים ועד לטבליות מיוחדות המשמשות להזנת שוכני קרקעית.

לחץ למעבר למאמר מורחב אודות גרה רופה.

Thumbnail image for Images/דגי_נקאי/גרה-רופה/גרה-רופה.jpg
Thumbnail image for Images/דגי_נקאי/גרה-רופה/עגלסת-הנחלים.jpg

פלקוסטומוס - Pleco

הפלוטוקומוסים הינם דגים עמידים במיוחד. הם מנקים את הזכוכית באקווריום בצורה נהדרת. אך עם תכונה טובה זו, דגים אלה הם גם בעלי חסרונות: עשויים להציק לדגים אחרים באקווריום, לעיתים ניזונים גם מהצמחים  שבאקווריום ומגיעים לגודל גדול בבגרותם(דבר שעשוי לסכן דגים אחרים). אנו מאמינים ביכולתם החיובית של דגים אלה - אך, הדגש צריך להיות על איכלוס מוגבל של אוכלוסיה זו על מנת למנוע פגיעה.

לחץ למעבר למאמר המלא - פלקוסטומוס.

פלקוסטומוס פלקוסטומוס פלקוסטומוס

שועל מעופף - Epalzeorhynchus kallopterus

שועל מעופף ניזון משאריות מזון באקווריום. לרוב הוא פעיל בשעות הלילה ומתחבא בשעות היום. מקום המסתור המועדף על דגים אלה הוא בין גזעים ואבנים.
עם התבגרותו השועל המעופף עשוי לפתח נטייה לתוקפנות כלפי שאר שוכני האקווריום, דבר שעלול להוות חסרון.

לחץ למעבר למאמר המלא - שועל מעופף.

שועל-מעופף שועל-מעופף שועל-מעופף

אוכל אצות סיאמי - Crossocheilus siamensis

אוכל אצות סיאמי הינו אחד הדגים האפקטיביים ביותר בניקוי אצות מהצמחים. דגים אלה ניזונים מאצות ששאר דגי הנקאי לרוב אינם אוכלים (לדוגמא: אצות חוטיות). לדגים אלה ישנם שני יתרונות נוספים: הם אינם אוכלים צמחים והם ידודותיים לשאר שוכני האקווריום.שימו לב לדמיון שבינו ובין השועל המעופף.

לחץ למעבר למאמר המלא - אוכל אצות סיאמי.

Thumbnail image for images/דגי_נקאי/אוכל-אצות-סיאמי/אוכל-אצות-סיאמי.jpg
Thumbnail image for images/דגי_נקאי/אוכל-אצות-סיאמי/אוכל-אצות-סיאמי 2.jpg

ראש סוס

שמו של דג זה ניתן לו עקב הדימיון שבצורת ראשו לראש של סוס. היתרון שבשימוש  בדג זה הוא שבשעת סכנה הוא מתחפר במצע האקווריום. לכן, נוצר מצב שבו הדג הופך את המצע כל היום ולאורך זמן. עקב כך, שתי מטרות מושגות:

  1. באקווריום ללא כבל חימום תת קרקעי, עוזר במניעת ריקבון הקרקע.
  2. תוך כדי הפיכת הקרקע, עולה ענן פסולת מהקרקע אשר נשאב בקלות על ידי הפילטר.

לחץ למעבר למאמר המלא - בוטיה ראש סוס.



מעוניינים במידע נוסף? נשארו לכם שאלות פתוחות?
צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם.

מאמרי המשך למאמר זה:
+ אקוורים צמחיה
+ צמחים לאקווריום
+ אצות באקווריום
- תגיות: נקאי, פלקוסטומוס, נקאים, אנציטרוס, שרימפס, אנציטרוסים, testing, אצות, אנציסטרוס, קורידורסים