דיסקוס הגליל- דגי נוי, בריכות נוי, אקווריומים



ראשי > דגים > מגדיר דגים > מיתרניים > מקריני סנפיר > קרפיונאים > קרפיוניים > דגי זהב

דגי זהב

Gold Fish

ממלכה: בעלי חיים | מערכה: מתירנים | מחלקה: מקריני סנפיר | סדרה: קרפיונאים | משפחה: קרפיוניים | סוג: דג זהב

מאפייני גידול
מוצא: אסיה
שם מדעי: Carassius auratus
שם נפוץ: דג זהב
נפח מים: 70 ליטרים
טמפרטורה: 0-40 מעלות צלזיוס
גודל מירבי: 40 ס"מ
מזג: אגרסיבי

דגי זהב הינם דגי הנוי הפופולאריים ביותר שקיימים. עוד בילדותינו הכרנו דגי זהב בסיפור הילדים "הדיג ודג הזהב". דגי זהב הם דגי נוי המזוהים יותר מכל שאר דגי הנוי עם אקווריום מים מתוקים. במאמר זה נכיר את דגי הזהב.

ראשי פרקים במאמר זה:
קצת היסטוריה
גידול דגי זהב
מגדיר דגי זהב
יתרונות\חסרונות בהשוואה לגידול דגי נוי שונים
לסיכום

קצת היסטוריה

המזרח הוא מקורם הבלתי מעורער של דגים אלו – דורות של דגי זהב גדלו בארצות המזרח במשך מאות שנים. קיים תיעוד השייך להנהגת סין לפני מאות שנים המצביע על כך שהם גידלו את דגי זהב למטרות נוי. יתרה מכך, קיימים סיפורים שונים לגבי דגי הזהב. יש הטוענים שדגי זהב היו מוגנים ע"י הרשויות כיוון שהם נחשבו לחיות קדושות.ההבדל הניכר בין הקרפיון למאכל לבין אחיו דג הזהב מצחיק או  -עצוב, תלוי איך מסתכלים על זה. מה שמוטציה גנטית עשויה לעשות...

דגי זהב (Carassius Auratus) שייכים למשפחת הקרפיונים. בטבע, צבעם של הדגים הללו הוא ירוק-זית\אפור. אורך חייו של דג הזהב שחי בטבע עשוי להגיע לעשרות שנים. בשנים הללו הוא עשוי להגיע למשקל נכבד של כ-5 ק"ג.

דגי זהב שנתפסו בטבע
דגי זהב שנתפסו בטבע

בסביבה מלאכותית ,כדוגמת האקווריום שבבית, מימדיו של דג הזהב נשארים זעירים יותר. אורך חייו של דג הזהב עשוי להגיע ל-10 שנים. עפ"י רוב, דגים אלו מתים עקב טיפול לקוי באקווריום ולא עקב זקנה.

כאמור, האדם הביע עניין בדגי זהב עוד מלפני מאות שנים. במשך תקופה זו, ביצע האדם הכלאות גנטיות וריבוי מלאכותי בדג זה, דבר ששינה את צורתו החיצונית ללא לאות. הכלאות גנטיות אלו פיתחו  מגוון דגי זהב ,וכיום ניתן לקנות מספר רב של דגי זהב מזנים שונים ובצורות שונות.

גידול דגי זהב

דגי זהב הם דגי מים מתוקים. לדגי זהב אין דרישות מיוחדות של תנאי מחיה. תעיד על כך התמונה של צנצנת עם דג זהב הצרובה לנו בזיכרון. דגים אלו נחשבים לדגים עמידים השורדים הרבה אחרי שמיני דגים אחרים כבר לא יכולים עוד. דגי זהב עמידים בפני מים קרים. אין להם שום בעיה להתמודד בטווח טמפרטורה של 0-40 מעלות צלזיוס, ואף מעט פחות מזה.

במידה שהחלטתם לקנות דגי זהב, קחו בחשבון שגודלו של דג זהב בוגר עשוי להגיע לכ-40 ס"מ . לכן, חשבו את התאמת מספר הדגים שאתם רוכשים, לגודלו של האקווריום. דגי זהב באקווריום צפוף מדי הוא מצב שיש להמנע ממנו.

טיפ
טיפ
המלצתי האישית היא להעניק לדגי זהב בפרט ולדגים בכלל תנאי מחיה טובים מצנצנת. דבר זה ישפר את איכות חיי הדגים וכך, יאריך את חייהם.

דגי זהב - האכלה

בדומה למשפחת הקרפיונים, תזונתם של דגי זהב מבוססת בין היתר על תזונה צמחית. האכלת דגי זהב תתבצע ע"י רוב סוגי המזונות. דגי זהב ידועים בהיותם אומניבורים ("אוכלי כל").

עבור מגדלים מתחילים, זהו העניין שלרוב גורם לבעיות. דגי זהב, אשר מזוהים יותר מכל עם המגדל המתחיל, חווים זאת על בשרם.

על מנת לדייק בנושא האכלה, נחלק את האכלת דגי זהב ל-3 אופציות:

  • דגי זהב בבריכות נוי - עברו למאמר הבא - האכלת דגי קוי. אופן האכלת דגי קוי ודגי זהב בבריכת הנוי זהה.
  • דגי זהב בצנצנת - האכילו מעט! האכלה של פעם ביום למשך 10 שניות. אסור להגיע למצב שבו אתם מבחינים שאוכל נערם על הקרקעית.
  • דגי זהב באקווריום - פזרו אוכל בצורה שווה עבור כל הדגים באקווריום. האכילו פעם אחת ביום למשך כ-2 דקות. הימנעו ממצב שיותר מדי אוכל שוקע לקרקעית.

דגי זהב - מחלות

דגי זהב נחשבים לדגים עמידים בפני מחלות. טיפול נאות (הכולל החלפות מים סדירות וגם מערכת פילטרציה תקינה) הינו ערובה לדגים בריאים, לרוב. דגי זהב חולים הוא אינו עניין שגרתי, דגי זהב עשויים לחלות במחלות שונות.

דגי זהב חולים בעיקר במחלות הנפוצות, והן: נקודות לבנות, ריקבון סנפירים, מחלת הקטיפה ו- מיימת.

בספרות לא מוכרות מחלות אשר עוברות מדגי זהב לבני אדם. לעומת זאת, דגי זהב חולים עשויים להדביק דגי זהב בריאים.

דגי זהב - ריבוי

דגי זהב מגיעים לבגרות מינית בגיל שנתיים. עונת הרבייה של דגי זהב היא בקיץ. אך עם זאת, בתנאים מלאכותיים הריבוי עשוי להתבצע במשך כל השנה. רביית הדגים אינה מתבצעת באקווריום ממוצע.

במהלך השנה, אין הבדלים במראה של שני המינים. בעונת הרבייה, עיין מאומנת תוכל לזהות גבשושית באזור איבר המין אצל הזכרים. אך שוב, צריך לדעת מה לחפש כדי למצוא את הדבר. דגי זהב מתרבים באמצעות הטלת ביצים. בכל הטלה, עשויה הנקבה להטיל אלפי ביצים. הביצים הללו בוקעות תוך 96 שעות (4 יממות).

דגי זהב, להבדיל ממספר סוגי דגים אחרים, מאפשרים ריבוי של זנים שונים. כך למעשה, גדלה השונות הגנטית ונוצרות צורות דגים חדשות.


מגדיר דגי זהב

כיום, מגוון הצבעים והצורות בהם ניתן לרכוש דגי זהב הוא גדול מתמיד. ישנם דגי זהב יפים ומיוחדים אשר ניתן לרכוש ולשכן באקווריום שלנו. לכל אלו מאיתנו שחושבים "שכל דגי הזהב נראים אותו דבר", הנה מגדיר דגי זהב:

Thumbnail image for images/דגי-זהב/דג-זהב-נפוץ.jpg
Thumbnail image for images/דגי-זהב/זנב-פרפר.jpg
Thumbnail image for images/דגי-זהב/עין-בועה.jpg
דג זהב נפוץ זנב פרפר עין בועה

Thumbnail image for images/דגי-זהב/Ryukin.jpg
Thumbnail image for images/דגי-זהב/Ranchu.jpg
Thumbnail image for images/דגי-זהב/דג-זהב-קומט.jpg
Ryukin ראש אריה קומט

Thumbnail image for images/דגי-זהב/דג-זהב-טלסקופ.jpg
Thumbnail image for images/דגי-זהב/דג-זהב-זנב-מניפה.jpg
טלסקופ זנב מניפה

צר לי לאכזב רבים מכם - רוב הזנים הללו אינם ניתן לרכישה בארץ.


יתרונות\חסרונות בהשוואה לגידול דגי נוי שונים

יתרונות:

  • היתרון הבולט בגידול דגי זהב הוא קלות הגידול. לא נדרש ידע מיוחד על מנת לגדל דגים אלו. אם כי, ישנם כללים בסיסיים שצריך לרכוש על מנת להצליח ולגדל דגים. בטיפול נאות וללא שגיאות של המגדל - מובטחת תוחלת חיים ארוכה לדגים אלו.
  • לא נדרש ציוד יקר על מנת לגדל דגי זהב. אקווריום שגודלו גדול מגודל צנצנת עשוי להספיק בהחלט. מבחינת סינון המים, כל סוג פילטר עשוי להתאים ,בהתחשב בצפיפות הדגים.
  • ניתן לשלב מספר סוגים של דגי זהב ביחד. ישנם מגוון זנים בעלי צבעים וצורות שונות: קומט, שובונקין, וואקין, ג'יקין, פנטאיל וריוקין, טוסאקין. כך ניתן ליצור אקווריום צבעוני ויפה.
  • עמידות  בטמפרטורה נמוכה ויכולת לחיות באקווריום מחוץ לבית ובבריכת נוי.

חסרונות:

  • דגים אלו נחשבים לאגרסיביים יחסית. לא ניתן לשלב אותם עם כל סוגי הדגים. למשל, לא מומלץ לשלב אותם עם נאונים (דגי זהב עשויים לבלוע אותם בעודם בחיים). כמו כן, אין לשלב אותם עם דיסקוסים -מלבד פגיעות בגוף הדיסקוסים, דגי זהב ינטרלו מהם כל אפשרות להגיע למקורות המזון.
  • דגים אלו  אוכלים את הצמחיה, בין אם באקווריום ובין אם בבריכת הנוי. דג זהב לא יהסס לנגוס בעלי הצמחים, דבר שעשוי להוות בעיה כאשר יש באקווריום צמחיה טבעית.
  • כחלק מהיות דגי זהב מבני משפחת הקרפיונים, לדגים אלו יש דחף להפוך את קרקעית האקווריום בחיפוש אחר מזון. מלבד התועלת האישית שמפיק מכך הדג, יש לערבול האדמה הזה יתרונות רבים. אך עם זאת, גם מספר חסרונות. הבולט מבין החסרונות הוא שערבול המים גורם לעכירותם. לכן, יתכן שניקוי האקווריום יצטרך להתבצע במועדים תכופים יותר מהרגיל.

לסיכום

דגי זהב הם אופציה טובה להתחלה של מגדלים מתחילים שאינם מעוניינים להשקיע בטיפול באקווריום מעבר לזמן המינימלי הנדרש. בענייני יופי, זה תלוי ,כמובן, בעיני המתבונן...



לאן ממשיכים מכאן:
+ הקמת אקווריום
+ דגי קוי
+ מחלות דגי נוי
- תגיות: דג, דגים, זהב, דגי, testing, דגי+זהב, פרפר, דג+זהב, האכלת+דגי+זהב, דג\